Refinansiering – hva man må vite

Mange havner i en situasjon der man har samlet opp dyre smålån og kredittkort hos flere forskjellige banker, og da er det lett for at man mister kontrollen over innbetalingene. Det kan være mange fordeler med å refinansiere, og det kan være første steg mot en bedre privatøkonomi. På siden til avisen Utrop kan man lese aktuelle artikler som omhandler finans og økonomi.

En av grunnene til at man havner i en trang økonomisk situasjon, er at man låner over evne. Mange banker tilbyr lån som det tar kort tid å søke på, og det hender at man går på en smell når tiden for å betale avdrag kommer. Å refinansiere vil si at man tar opp et nytt lån for å betale ut den gamle gjelden sin.

Mer ryddig økonomi

Når man har samlet opp mye gjeld betyr det ofte at man mottar mange brev med regninger hver gang det er tid for å betale ned på lånene. Dette gjør at man raskt kan miste oversikten, og det er lett for å glemme å betale en regning. Det kan resultere i ekstra avgifter som purringer og inkassokrav, noe som lett kan komme ut av kontroll.

Når man refinansierer, vil man sitte igjen med kun én regning å fokusere på hver måned. Det gjør at man får en mye bedre oversikt over sin egen økonomi, og dermed minsker sjansene for avglemte regninger. Dette gir en bedre forutsigbarhet i hverdagen, om mange vil oppleve at en bør løftes fra skuldrene. Man kan med andre ord si at hverdagen blir lettere for mange.

Bedre lånevilkår

Hvert eneste kredittlån man betjener har sine egne vilkår og rentesatser, og her kan spennet være stort. Fordelen ved å refinansiere, er at man kan bruke tid på å finne det aller beste lånetilbudet. Da kan man sikre seg gunstige betingelser, og på den måten spare flere tusen kroner i året. Det vil være med på å gi et svært positivt utslag i privatøkonomien.

Siden sist man søkte om lån, kan kredittscoren ha endret seg betraktelig. Kanskje har man fått en stilling med høyere lønn, eller har en fast bosituasjon. Dette er faktorer som vil være med på å sikre markedets beste rente, og det lønner seg å vurdere tilbud fra flere ulike banker. Her lønner det seg å være tålmodig, og det kan være lurt å sette opp et budsjett.

Kortere vei til å bli gjeldfri

Med dyre kredittlån å betjene, kan veien til å bli gjeldfri virke uoverkommelig. Ofte har man latt seg friste av å betale ned et minstebeløp, og valgt en lang nedbetalingstid. Det resulterer i at man betaler månedlige beløp, men opplever at lånet ikke minker. Ved å refinansiere vil man ha mer penger til overs å rutte med når man har betalt sine faste utgifter.

En fordel med å ha mer penger til overs hver måned, er at man kan velge å betale et høyere avdrag på det nye lånet. På den måten vil man se at gjelden minker jevnt og trutt, og det vil gi god motivasjon. Det er lett å la seg friste til å velge lang nedbetaling, men totalkostnaden på lånet vil da bli betydelig større.

Refinansiering med og uten sikkerhet

Når man søker om refinansiering, blir man kredittvurdert. Det betyr at banken sjekker hvilket grunnlag låntaker har for å kunne betjene lånet, og her er det mange ulike faktorer som spiller inn. Hva resultatet på vurderingen blir, vil ha mye å si for hvor gunstige betingelser man får hos banken. Refinansiering uten sikkerhet betyr ofte at man må belage seg på høyere renter enn om man stiller med garanti.

Når man mister kontroll over gjelden sin, kan man ofte ende opp med dyre inkassokrav som resulterer i betalingsanmerkninger. Dette sender et signal til banken om at det ikke er sikkert å låne ut penger. Hvis man da har muligheten til å pantsette boligen sin, kan banken revurdere saken. Da har de en sikker garanti for at de får tilbake pengene sine, og man kan derfor få bedre betingelser.

Refinansiere lån – oppsummert

  • Sjekk hva banken tar i etableringsgebyr
  • Man kan bruke en låneagent for å finne bankene med de beste vilkårene

Selv om man bare betjener ett lån, kan det likevel lønne seg å refinansiere. Dette gjelder selv om man i utgangspunktet har full kontroll på økonomien sin. Fordelen er at man kan finne et mye billigere alternativ, og ende opp med bedre betingelser. Man kan si at man da flytter lånet fra en bank til en annen, siden den gamle gjelden blir betalt ut.