Kan man få avdrag på skatten ved refinansiering?

Det stemmer at refinansiering, i likhet med andre typer lån, kan gi rett på skattefradrag. Dette bekreftes av blant andre www.abcnyheter.no. I forbindelse med refinansiert gjeld kan man kreve fradrag for omkostninger ved låneopptak, inkludert etableringsgebyr. I tillegg kan man få fradrag for finansieringsomkostninger vedrørende konvertering av lån for lavere rente, inkludert kostnader til takstmannen. Slike utgifter føres inn i post 3.3.1 i skattemeldingen.

Ved å bruke Skatteetatens fradragsveileder finner man enklere ut hvilke krav man har. Det finnes nok av de som betaler for mye av gebyrer og andre gjeldskostnader, fordi de ikke vet om refinansiering. Vanlige forbrukere kan spare flere tusenlapper i måneden på å refinansiere smålån, ordinære forbrukslån og kredittkortgjeld. Det finnes nok av tilbydere på markedet som lar en refinansiere. Dermed gjelder det å finne det beste tilbudet.

Sammenligning av tilbud

De ulike långiverne skilter med svært forskjellige vilkår. Noen lar en låne mer enn andre, og renten varierer også. Derfor gjelder det å sende søknader til de ulike tilbyderne, slik at man kan sammenligne tilbudene man får tilsendt. Man forplikter seg ikke til noe ved å sende søknader, og det koster heller ingenting. Mange benytter seg av diverse låneformidlere for å sammenligne tilbud.

Dette koster heller ingenting, og man kan ved hjelp av én søknad få svar fra mange banker. Når man søker om lån, enten det er refinansiering eller andre typer lån, vil långiver foreta en kredittvurdering av søker. Dette er for å kartlegge hvorvidt det er sannsynlig at søker vil klare å betjene lånet. Derfor gjelder det for søker å vise seg som betalingsdyktig.

Krav som stilles

Refinansiering er en fin måte å spare penger på, men banker vil neppe innvilge lån til individer som sliter for mye med privatøkonomien. Refinansieringslån er nemlig ofte noe som tas opp som forbrukslån, og slike lån er usikrede. Derfor blir det mer utfordrende å få innvilget lån hvis man har betalingsanmerkninger, inkludert når det er snakk om refinansiering. Er man i stand til å kvitte seg disse, bør det gjøres.

Jo høyere inntekt man har, desto bedre kommer man ut av en kredittsjekk. Hvor høy årslønn man må ha varierer, men mange velger å sette strek ved 250 000 kroner i brutto årslønn. Ofte får man dårligere vilkår hvis man er ung. Mange banker har 23 år som nedre aldersgrense; det finnes også de som har 25. Andre går god for 18 år gamle søkere.

Effektiv rente

Når man leter etter det beste tilbudet, gjelder det å ta høyde for renten. Dette er alfa og omega for alle lån. En litt for høy rente kan utgjøre forskjellen på om man klarer å nedbetale. Ved refinansiering er målet at renten skal være lavere enn den man hadde fra før av, slik at det blir mest mulig lønnsomt for søker å refinansiere.

Da gjelder det å vite forskjell på nominell og effektiv rente. Nominell rente er långivers grunnrente, og tar ikke andre forhold (som gebyrer) med i beregningen. Derfor er den misvisende; det er dessverre ofte denne det reklameres med. Det er den effektive renten man skal se på, fordi den betegner lånets totalkostnad. Denne fastsettes etter kredittsjekk og er således individuell, selv om långiver oppgir effektiv rente på sidene sine.

Ta de rette forholdsregler

Å refinansiere kan gi mange fordeler, så fremt man vet hva man gjør. Man skal forsikre seg om at man er i stand til å betjene et refinansieringslån før man tar det opp, særlig når det er et usikret lån det er snakk om. Når man vet hvilken effektiv rente man vil få, gjelder det å sørge for at man har nok til den månedlige nedbetalingen.

Derfor må man lage seg et budsjett, og om nødvendig kutte ut unødvendige utgifter. Det er utrolig hvor mye man kan spare ved å gjøre enkle grep. Å unngå stadige småkjøp og impulskjøp kan man spare mye på, og man bør unngå å kaste mat. Refinansieringslån har gjerne 15-års nedbetalingstid, hvilket er mye mer enn andre forbrukslån. Er man i stand til å betale ned før, er det bedre.

Oppsummering – skattefradrag ved refinansiering

  • Et billig lån er et som nedbetales raskt
  • Ved refinansiering får man bedre kontroll på privatøkonomien

I forbindelse med refinansiering kan man kreve fradrag for omkostninger ved opptak av lån. I tillegg får man avdrag for omkostninger tilknyttet omgjøring av lån for lavere rente. For øvrig er det mange fordeler knyttet til refinansiering, men man må vite at man kan betjene et lån før man søker om det. Derfor gjelder det å kredittvurdere seg selv, selv om banken også gjør det.